Yaşam, Ölümün Bekleme Odası Gibidir

2004 Valencia Film Festivalinde FIPRESCI ödülünü kazanan “Bekleme Odası” adlı Türk filmi, yaratıcı süreç , yalnızlık ve yabancılaşma hakkında bir derin düşünce filmidir. Film, aynı zamanda başrolü üstlenen Zeki Demirkubuz tarafından yönetilmiş, yazılmış, görüntülenmiş ve kurgulanmış. Filmin atmosferi de kahramanlarının düşünceleri de karanlık. Öykü, tıpkı gerçek yaşam gibi rahatsız edici ve belirsiz. Sonuçsa güçlü bir psikolojik dram ve yazarlarla diğer sanatçıların sorunlarının metaforu.

Öykü, yönetmen Ahmet’in Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza”sını sinemaya uyarlama çabasıyla başlar. Ahmet, kendisinin küstah ve inançsız olduğunu düşünürken, başkaları onun idealist bir ilke adamı olduğunu düşünmektedir.

Demirkubuz, sinema eleştirmenlerinin ve uluslararası izleyicilerin dikkatini önce “Masumiyet”le, sonra da Venedik, Locarno, Rotterdam ve Boston Türk Filmleri Festivali de dahil olmak üzere Avrupa’da ve Türkiye’de çok sayıda festivalde gösterilen “Üçüncü Sayfa” ile çekti. Bu filmleri, İkinci Boston Türk Filmleri Festivali’nde de gösterilen “Yazgı” ve “İtiraf” takip etti. Her iki film de Cannes’da Un Certain Regard bölümünde gösterildi. “Yazgı” ve “İtiraf”, “Karanlık Hakkında Öyküler” adını taşıyan ve “Bekleme Odası”yla tamamlanan üçlemenin ilk iki filmidir. Zeki Demirkubuz, böylece Cannes’da iki uzun filmi birden gösterilen ilk yönetmen oldu. 
Demirkubuz, “Yazgı” ve “İtiraf”la İstanbul Film Festivali’nde FIPRESCI ödülüyle En İyi Yönetmen ödülünü kazandı. “Yazgı”, 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Üçüncü Film, Jüri Özel ödüllerini aldı. Zeki Demirkubuz, 24 Nisan 2004’te İstanbul Film Festivali’nde “Bekleme Odası”yla En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Film, şimdi de Valencia’daki FIPRESCI jürisi tarafından ödüllendiriliyor.
Oscar Peyrou. FIPRESCI. Valencia Film Festivali. 2004